Luonnonperintösäätiön omistama Tapiolan suojelualue Porin Noormarkussa laajeni huomattavasti, kun säätiö osti alueen pohjoispuolelta 44 hehtaarin lisäosan. Suojelualueen koko on nyt yhteensä lähes seitsemänkymmentä hehtaaria. 

Vuosina 2010 ja 2011 hankittu alkuperäinen alue, yhteensä noin 25 hehtaaria, kattaa Natura-verkoston osana suojellun Poosjärven itäisimmät rannat. Keskellä metsää on rantakiviä, joissa vedenpinnan muinoin piirtämät viivat näkyvät yhä selvästi. Järven kuivatus on luonut rantaan laajat ja hyllyväpohjaiset kurjenjalkaa kasvavat rantaluhdat, joiden keskellä on vanhoja järven saaria. Kivikkoisissa luhtasaarissa kasvaa kookkaita tervaleppiä ja paljon haapaa.

”Tapiolan suojelualue on yksi Luonnonperintösäätiön kirkkaimmista helmistä. Onni potkaisi säätiötä, kun vierestä tuli myyntiin suuri alue aivan yhtä hienoa rantaluhtaa, haapavaltaisia saarekkeita ja vihreän sammalen peittämiä kivikkoisia kuusikoita”, iloitsee Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen.

Tapiolan metsänreunasta alkaa hämyisä kuusikko, jonka tummaa pohjaa värittävät voimakkaan vihreät sammaleiset kivet. Kesäisellä retkellä suojeluasiantuntija Auvinen näki mehiläishaukkapoikueen metsänreunan yllä ensilennollaan.

”On vaikea kuvitella parempaa reviiriä tälle erittäin uhanalaiselle lehtomaisten kuusikoiden asukkaalle”, Auvinen kuvailee. 

Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg on tyytyväinen Tapiolan suojelualueen merkittävään laajennukseen ja kertoo, että suojelualueiden kokoa pyritään sinnikkäästi kasvattamaan myös muissa Luonnonperintösäätiön kohteissa. Forsberg muistuttaa samalla lahjoitusten tärkeydestä suojelutyössä.

”Sunnuntaina vietetään Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää. Metsät ovat elintärkeä osa suomalaista kulttuuria. Kansalliseepoksessamme Tapiola on metsänkuningas Tapion valtakunta. Tapion palvelusväki huolehtii valtakunnan kasveista ja eläimistä sekä suojelee niitä. Samaa tehtävää toteuttaa konkreettisesti Luonnonperintösäätiö yhdessä laajan tukijaverkostomme kanssa. Jokainen meistä voi ottaa osaa suojelutyöhön tekemällä säätiölle lahjoituksen Suomen luonnon hyväksi”, Forsberg kannustaa.

Tee lahjoitus Luonnonperintösäätiölle!

Kuva: Ari-Pekka Auvinen