Keidas, Noormarkku

Partioaitan nimikkometsä

Partioaitan metsä Keidas Luonnonperintösäätiö

KARTTA: Keidas Maanmittauslaitoksen karttapaikalla

Noin viidenkymmenenyhden hehtaarin Keidas sijaitsee Porissa Noormarkun Lassilassa. Pohjoisessa suojelualueeseen kuuluu puolet kauniin suorantaisen Vähä Särkijärven rantaviivasta. Alueen keskiosa on puoliavointa kanervien värittämää isovarpurämettä, jota ympäröivät vanhat kangasmetsät. Kankaiden puusto on kuusivaltaista ja suurimmaksi osaksi jo sadan vuoden ikään ehtinyttä. Kuusten seassa kasvaa haapoja  ja muutamien kalliopaljastumien reunoilla vanhoja mäntyjä. Lajistolle tärkeää lahopuuta on vanhimmissa kuusikoissa jo runsaasti.

Alueella vallinnut pitkä rauhan aika näkyy sen luonnonkauneudessa ja vahvassa palautumisessa kohti luonnontilaa. Yksikään tie tai sähkölinja ei ulotu tälle hiljaiselle kolkalle. Varhaiskeväällä alueella voi kuulla muun muassa kuovin, metsäviklon, käpylintujen, metsätiaisten ja kurkien ääniä. Loppukesän retkellä telttaan kuului varpuspöllön kiihkeä syyssoidin. Alueen nimi Keidas mukailee karttanimeä, joka on Vähäjärvenkeidas.

Luonnonsuojelun kannalta erityisen hieno asia on Keitaan kytkeytyneisyys muihin suojelualueisiin: metsätila liittyy suoraan eteläpuolellaan sijaitsevaan, eteläisen Suomen oloissa poikkeuksellisen koskemattomaan yli 500 hehtaarin Pitkäsuon alueeseen, joka on valtion hallussa ja tulossa kokonaisuudessa suojeluun. Pitkäsuon reunojen ojat on kaivettu umpeen. Vastaavaa ennallistamista tultaneen tekemään myös Luonnonperintösäätiön Keitaalla.

Partioaitan Luonnonperintösäätiölle lahjoittama Ympäristöbonus, 55 313 euroa, kohdennettiin Keitaan metsään, joten Keitaasta tuli syksyllä 2020 Partioaitan nimikkometsä.

Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Osta pala Keidasta Luonnonperintösäätiön verkkokaupasta!

 

Kuvagalleria

Partioaitan metsä Keidas Luonnonperintösäätiö
Partioaitan metsä Keidas Luonnonperintösäätiö
Partioaitan metsä Keidas Luonnonperintösäätiö
Partioaitan metsä Keidas Luonnonperintösäätiö