Yli-Myllyn suojelualue sai asukkaita

Lopella Yli-Myllyn suojelualueella asustaa kesäisin lauma lampaita. Säätiö solmi viisivuotisen sopimuksen lampaiden laidunnuksesta loppilaisten lampureiden, Hannu ja Mervi Riihenperän kanssa.

Yli-Myllyn laidunnuksen ideana on edistää luonnon monimuotoisuutta. Laiduntaminen antaa mahdollisuuden keto- ja niittykasvustolle palata avoimiin kohtiin maisemassa.

Lampaat laiduntavat noin kahden hehtaarin kokoisella niityllä ja entisellä pellolla, joka on tarkoitus rajata puisella aidalla. Lampuri Riihenperän mukaan lammas on paras mahdollinen eläin hoitamaan perinnebiotooppia. Laiduntamisen jälkeen alkuperäiset kasvit pääsevät esiin eikä lammas riko maaperää kuten painavammat laiduntajat.

Kesä 2011

Kesällä 2011 Yli-Myllyssä laidunsi viiden lampaan pieni lauma, jota johti suurikokoinen Shepardi-niminen lammas. Sekalaisesta laumasta löytyi myös vaaleanharmaa suomenlammas ja mustavalkoinen raidallinen jaalanlammas. Kesän 2011 kaikki lampaat olivat pässejä.

Lammas ja lampurin tehtävä

Lampaat ovat luonteeltaan uteliaita, lauhkeita ja ennen kaikkea arkoja laumaeläimiä, joita ei sovi pitää yksin. Lampaat syövät kesäisin niityltä ruohoa ja muita kasveja, kuten voikukkaa. Talvella lampaat pidetään sisätiloissa ja ne syövät kuivaa heinää ja kauraa.

Lampurin tehtävä on tarjota lampaille puhdasta vettä, huolehtia ruuan saamisesta sekä tarjota kuivat puhtaat tilat. Lampurin tehtävänä on myös huolehtia, että kaikilla lampailla on korvamerkintä, jonka avulla pidetään rekisteriä mm. tautien varalta.