Hukanvuori, S:t Michel

Det fascinerande och mångsidiga skyddsområdet Hukanvuori ligger i Kristina i S:t Michel. Hukanvuori förbinder två skogsbruksföretag som är grannar till varandra fast de ligger i olika byar, det ena köpte vi och det andra donerades av Marja-Liisa Särkkä. Så här grundades ett nytt skyddsområde på cirka 21 hektar i augusti 2018.

I öster gränsar området till den vackra tjärnen Ahvenlampi mot vilken det delvis måleriskt branta berget går ner. Denna del av Hukanvuori som ursprungligen var Kökkös skogsmark gäller talldominerande momark med våtmarker. Tallarna är ståtliga här med sina sköldbarkar.

I väster fortsätter det nya skyddsområdet in till landområdena som en gång i tiden hörde till Vuorenlisä, och där är området frodigare och innehåller lövträd; området inkluderar också förutvarande ängar och smultronställen, och bland ormbunkarna ser man att det till och med har funnits ett hus där. Vuorela ligger i väster tillsammans med barndomshemmet till syskonen Särkkäs mor. Vuorenlisä var en gång i tiden ett tilläggsområde till Vuorela.
Stiftelsen fick alltså fem hektar av Vuorelas förutvarande betesskog genom ett köp och 15 hektar av Kökkös skog som gåva. Så här förenas landområdena som syskonen ärvt efter sina föräldrar i denna skyddsåtgärd som på många sätt hedrar historien som familjerna har lämnat där med sin naturnära livsstil.

Karta: Hukanvuori in Kansalaisten karttapaikka

Bildgalleri